Az igazi szerszám bázis

Fontos információ!

 

Figyelem!

Kormányunk, a KATA törvénnyel kapcsolatban hozott módosításai értelmében kényszerítette ki, hogy

2022 augusztus 22-én

WEBOLDALUNKAT BEZÁRJUK!

Mennyiségfüggetlen megrendeléseket 2022. július 22. 13:00 óráig leadott megrendelésnél tudjuk figyelembe venni. Ezt követően csak raktárkészletünk lesz elérhető 2022. augusztus 22-ig.

Megrendeléseket 2022. augusztus 22-én 14:30-ig tudunk fogadni!

Aktuális készletünk iránt kérjük érdeklődni szíveskedjen!

Köszönjük eddigi bizalmukat!

 

 

Szúrófűrészlap kiválasztása dekopír fűrészgépbe

A megannyi gyártó kínálatában megtalálunk megannyi anyaghoz kínált fűrészlapot. Ebben szeretnénk segítséget adni, hogy mit, mikor és hogy hogyan tudunk gépünkből, a megfelelő fűrészlappal a legjobb eredményt kihozni. Bármit is szeretnénk darabolni, legyen szó puha és keményfáról, furnérlemezről, OSB lapról, laminált lapról, műanyagról, plexi- és polikarbonátról, fémről, vas- és nem vas anyagról, alumíniumról, vagy akár rozsdamentes acélról. A megfelelő fűrészlap kiválasztás kulcsfontosságú. Minden esetben a vágandó anyag határozza meg, melyik szerszámot is válasszuk.

 

 


 1. lépés: Megfelelő fűrészlap kiválasztása:

A dekopír fűrészgépek befogatási/rögzítési rendszereit két típusra oszthatjuk. A régebbi, olcsóbb modellekben találkozhatunk az univerzális, vagyis az „U” szárú rendszerű. A legnépszerűbb és a legelterjedtebb a „T” típusú szárrendszerű. Ha meggyőződtünk, hogy melyik rendszerrel kialakított géppel rendelkezünk, akkor léphetünk is a vágandó anyag típusához.

 

 1. lépés: Vágandó anyag szerinti kiválasztás:

Milyen anyagot is fogunk vágni? A tömör fához kevesebb fogszámú, de méretben nagyobb fogazatú fűrészlapot használjunk. A laminált lemezekhez és a fémekhez pont ellenkezőleg, nagy fogszámú, de kisebb fogméretűt alkalmazzunk.

 • Melyik acélból készült fűrészlapot is válasszak?

Általánosan három különböző anyagból gyártják a fűrészlapokat:

 • HCS szénacélból készült lapok felhasználási területe: puha faanyagok, farostlemezek, puha műanyagok vágása. Az olcsóbb kategóriájú fűrészlapok ebből az anyagból készülnek.
 • HSS gyorsacélból készült lapok felhasználási területe: fémek, keményfák vágása. A keményebb anyagokhoz a nagy teljesítményű, anyagában keményített acélt alkalmaznak a gyártók.
 • BIM Bimetálból készült lapok felhasználási területe: A HCS és a HSS acélok tulajdonságait ötvözve, alkalmasak a fűrészlapok keményfák, kemény műanyagok, csiszolóanyagok, keményebb anyagok, vas és nem vas anyagok vágására. A Bimetálból készült termékek előnye a hosszú élettartam és az ár/teljesítmény arány.

 

 1. lépés: Vágandó anyag vastagsága és alakja:

A vágandó anyagban különböző íveket, kisebb nagyobb átmérőjű köröket szeretnénk kialakítani, akkor a legalkalmasabb fűrészlapok a kis szélességgel rendelkezőek. Némely gyártó a lapok hátoldalára is elhelyeznek fogazatot a még szűkebb ívben való vágás érdekében. Az egyenes vágások tekintetében a szélesebb lapokat ajánlják a gyártók. A fűrészlapok hossza a vágandó anyag vastagságától függ. Nagy segítségünkre van, hogy a gyártók a termékek csomagolására feltűntetik a vágható anyagokat és tömörségüket. A fogazatok durvaságát a vágandó anyag szerint kell megválasztani, mert megkülönböztetünk puhafát és keményfát, rétegelt lemezt, laminált farostlemezt, MDF, HDF …

 

 1. lépés: Fogtípus kiválasztása:

Jellemzően a szúrófűrészlapok négy fogazattal készülnek, melyek a felhasználás fajtájától és végeredmény minőségétől és függ.

 • A durva és gyors vágásokhoz, puha és keményfákhoz, alumíniumhoz, műanyagokhoz és nem vas fémekhez a MART és TERPESZTETT fogakat alkalmazzák a gyártók.
 • Furnérok, puha acélok, alumíniumok, műanyagok és színesfémek finom vágásához a MART és HULLÁMOZOTT fogakkal fogunk találkozni.
 • A faanyagok gyors vágására a CSISZOLT és TERPESZTETT fogak bizonyultak a leghatásosabbnak.
 • A finom és sima vágások érdekében a fogazatok csiszolt szöge határozza meg a végeredményt.

 

 1. lépés: Előtolás beállítása:

Az előtolás a fűrészpengénk ellipszis pályán való mozgását jelenti. Elősegíti az elővágást és felgyorsítja a forgács kihordását. A fűrészlapunk előre hátra mozog, ezáltal az előtolást mindig az adott munkadarabhoz állítjuk be/át. Kemény anyagok vágása esetén (keményfa, fém) az előtolás nem alkalmas, így azt kerüljük. A durva és gyors vágásokat nagy kilengéssel célszerű vágni a gyors anyagkihordás miatt, ezért a fűrészlapunk nem fog megszorulni munkadarabunkban. Minél nagyobb az előtolás, annál gyorsabb a vágás és fordítva. Minél kisebb az előtolás, annál pontosabb és tisztább a vágás.

 

 1. lépés: Előtolás sebességének beállítása:

Ahogyan az előtolást így a sebességet is az adott munkadarabhoz állítjuk be/át. Sok dekopír fűrészgépbe a gyártók sebesség szabályzó elektronikát és/vagy fordulatszabályzót építenek be. Kemény anyagok vágása esetén az alacsony fordulatszám alatti vágások a célszerűek, így garantálva szerszámunk hosszabb élettartamát. Magas fordulaton a kemény anyagok hatására, mint például a fémek vagy üvegszálas laminált lemez vágásakor a fűrészlapunk túlmelegszik, gyorsabban tompul ki. Ellenkező esetben, ha puhafát, farostlemezt szeretnénk darabolni, akkor magas fordulattal célszerű vágni a gyorsabb és hatékonyabb munkavégzés miatt. A mai szúrófűrészek palettáján megtalálhatóak olyan gépek, melyek elektronikája elindítást követően alacsony fordulaton (alapjáraton) működteti a szerszámot, elősegítve a pontosabb vágás kezdését.

Most már tudjuk, hogy mit mivel és hogy hogyan tudunk szerszámainkból a lehető legtöbbet kihozni. Amit még érdemes figyelembe venni a munkálataink során, hogy a hatékony vágások érdekében, a fűrészgépünket függőlegesen lefelé nyomva, enyhén előre persze… úgy vágjunk bele a munkadarabba, hogy a dekopír talprésze ne emelkedjen el a felülettől, ne nyomjuk a gépet, azaz hagyjuk, hogy dolgozzanak a fogak, és ne engedjük el, míg a fűrészlap teljesen le nem áll. Fordulatszám szabályzónkat nagyobb fordulatra állítsuk be, ha a gépünk nagyon vibrál, és ugrál a munkadarabon. Balesetek elkerülése érdekében várjuk meg, míg teljesen leáll a löket, és csak azután állítgassuk gépünket. Ujjaink érdekében, mert munkadarabot lehet venni, de ujjak és szemeket már nem, úgyhogy: FŐ A BIZTONSÁG!

 

„A szabály érvényes, minél nagyobb a fogak száma (nagyobb TPI), annál finomabb a vágás, de lassabb. Minél kisebb a fogak száma (kisebb TPI), annál gyorsabb, de durvább a vágás.”

Kövessen minket Facebookon!

Partnereink